Здравната застраховка в Германия е задължителна  за всички работещи тук лица , които постоянно живеят на територията на страната. От 2009 г. насам всеки, който има собствена фирмена дейност или работи по трудов договор в немска фирма или учереждение,  е задължен да се застрахова в германската здравна каса. В Германия има два вида медицинско застраховане: държавно здравно–медицинско осигуряване и частно здравнo–медицинско осигуряване.

Държавна здравна осигуровка

Държавната здравна осигуровка е задължителна за всички лица, които са назначени по трудов договор и получават не по-малко от 401 € на месец. Изключение правят държавните служители, които имат право да се застраховат и в частната застрахователна система по избор, собствениците на фирми (Selbstandige) и хората на свободна практика (Freiberufler).

Работници по трудов договор

Месечната вноска на здравната осигуровка се определя спрямо месечното възнаграждение. От 2011 год. процентът по здравната  осигуровка възлиза 15,5 %, т.е. работодателят заплаща 7,3 %, а служителят остатъка от 8,2 %. Към тази сума се добавя и задължителната застраховка за инвалидност, която е неотделима част от здравната застраховка. Месечната вноска по нея е в размер на 1,95% за хората с деца и 2,25% за хората без деца, като сумата се поделя поравно между работодателя и служителя.

Собственици на фирми и самоосигуряващи се

Собствениците на фирми и хората на свободна практика могат да избират между частното и държавното здравно осигуряване. Условие, за да се застраховат в държавната здравна каса, е да са били членове на касата за не по-малко от 12 месеца или да докажат, че са се осигурявали към държавната каса на страна, членка на ЕУ.
Тук има възможност осигуряващият да се откаже от част от услугите и да намали месечната си вноска на 14,9%. Трябва да се има предвид, че собствениците на фирма и самоосигуряващите се  заплащат сами целите вноски по здравната застраховка и застраховката за инвалидност.



Студенти

Здравната осигуровка за 2011 година, включително застраховката за инвалидност, за българските студенти в Германия до 30-годишна възраст  възлиза 76,41 € на месец. Студентите имат право да се застраховат и в частната здравна система, но за целта не по-късно от 3 месеца след записването си в университета трябва да се освободят от задължителната държавната здравна застраховка. След 30-годишна възраст студентите могат по желание да продължат своето осигуряване  в държавната система, като месечната вноска е 146,05 € . От друга страна те имат право и да се откажат от тази възможност и да се застраховат в някоя частна застрахователна каса по избор.
До края на 25 си годишнина, студентите могат да се осигуряват и чрез застраховката на родителите си, без да заплащат допълнително, при условие обаче, че родителите им работят в Германия и са здравно осигурени в държавната здравна каса.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Филиали в Германия

Хамбург, Франкфурт, Триер, Къолн, Мюнхен, Берлин, Щутгарт, Бремен, Кил, Есен, Хановър,Бохум, Хеѝделберг